XY-coördinaten toevoegen met QGis

Een export uit het Uitvoerportaal van de NDFF bevat niet van iedere waarneming de centrumcoördinaten. U kunt deze coördinaten beschikbaar maken met behulp van het open source-programma Quantum GIS berekenen. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Stap 1. Maak een export in het NDFF Uitvoerportaal

Maak een Shape File-export van de resultaten van een zoekopdracht in het NDFF Uitvoerportaal. Er wordt een zip-bestand gemaakt. Pak het zip-bestand uit op de gewenste locatie op uw pc.

Stap 2. Open de export in QGis

Voeg de Shape File toe aan een willekeurig project via Kaartlagen en de optie Vectorlaag Toevoegen... U krijgt nu de waarnemingen als vlakken in beeld.

Stap 3. Bereken de centrumcoördinaten

Kies in het menu Vector voor Analyse Gereedschappen en vervolgens voor Gemiddelde coördinaten.

Er verschijnt vervolgens een dialoogscherm. Kies als Invoer Vectorlaag de Shape File-export (standaard v-export), laat het Gewicht-veld ongemoeid en kies als Uniek ID-veld het veld obs_uri. Kies een naam en locatie voor het nieuwe bestand dat nu aangemaakt zal worden en klik vervolgens op OK. Er wordt nu een nieuwe stippenlaag en coördinaten toegevoegd. Wanneer u via een rechtermuisklik op de naam van de laag klikt en kiest voor Open attributentabel ziet u drie kolommen: Mean X (met x-coördinaten), Mean Y (met y-coördinaten) en UID (unieke code van de waarneming).

Stap 4. Voeg de Shape File-export en de nieuwe laag samen

De nieuw aangemaakte laag bevat alleen de coördinaten en de unieke code van de waarneming. Als u alle informatie bij elkaar in een bestand wilt hebben, is het nodig de twee lagen samen te voegen. Dit gaat als volgt:

Kies in het menu Vector voor Datamanagement Gereedschappen en vervolgens voor Join attributes.

Er verschijnt een dialoogscherm.  Vul het in volgens onderstaand voorbeeld. Geef het uitvoerbestand een eigen gekozen naam en locatie.

U heeft nu een volledig bestand. De X- en Y-coördinaten zijn terug te vinden in twee nieuwe velden achteraan de tabel (Mean X en Mean Y).

Tip

Excel
Als u de coördinaten in Excel wilt raadplegen kunt u na de bovenstaande handelingen Quantum GIS afsluiten en vervolgens het bij de Shape File behorende dbf-bestand in Excel openen. Vervolgens kunt u de tabel Opslaan als xls-bestand.